NASA objavila izveštaj o NLO – šta u njemu piše

Foto: Reuters

NASA nije spremna da odbaci mogućnost da je vanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje, navodi se u izvJeštaju američke svemirske agencije koji je predstavljen u Vašingtonu. Ali…

… Izvještaj takođe kaže da nema dokaza da do sada prijavljeni slučajevi takozvanih NLO imaju bilo kakvo vanzemaljsko porijeklo.

„Međutim, ti objekti morali su putovati kroz naš solarni sistem da bi došli ovdje“, navodi se u izvještaju, koji citira BBC.

Iako se iz studije ne može zaključiti postojanje života van Zemlje, NASA kaže da nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija operiše u atmosferi Zemlje“.

Studija američke svremirske agencije analizira stotine izvještaja o „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ (UAP), koji se u javnosti najčešće nazivaju NLO („neidentifikovani leteći objekti“).

Radi se o tačkama svjetlosti na nebu, koje su najčešće uočavale druge letjelice, a koje nisu objašnjene do sada.

Kako se navodi, većina ovih fenomena se mogu objasniti, a samo dva do pet odsto slučajeva se smatra „anomalijom“ i ostaje zagonetka za sada.

U izveštaju se navodi da su „mnogi kredibilni svjedoci, često vojni avijatičari, prijavili da su u vazdušnom prostoru SAD vidjeli predmete koje ne prepoznaju“.

Jedan od najvećih izazova za Nasu je nedostatak podataka zbog čega ne mogu da zaključe da li je neki predmet UAP ili nije.

„Izvještaji svjedoka ne mogu se ponoviti i obično ne pružaju dovoljno informacija neophodnih za donošenje konačnog zaključka“, navodi se u studiji.

NASA administrator Bil Nelson rekao je na konferenciji za medije da je fokus studije prelazak „sa senzacionalizma na nauku“.

Nelson je rekao da će NASA imenovati direktora za istraživanje UAP, čiji će posao biti da „razvija i nadgleda primjenu Nasine vizije za istraživanje UAP“.

Kazao je da će NASA raditi sa drugim agencijama u analizi neobjašnjenih fenomena i da će koristiti vještačku inteligenciju da pretražuje atmosferu.

„Nastavićemo da gledamo u nebo i tražimo znake uslova za održanje života“, rekao je Nelson na konferenciji za medije.

Izvor: N1

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.