Ne nazire se kraj “bitke” za Šavnik; Cerović: Imamo 300 stanovnika manje nego birača

Cerović, foto: Borba

Najduža izborna bitka u istoriji Crne Gore traje gotovo dvije godine, budući da se na dva biračka mjesta u Šavniku, u zgradi Opštine i selu Kruševice, nisu mogli održati lokalni izbori. Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović za Tv Adria kaže da je u toj Opštini izborni inženjering odavno uzeo maha, ali se nada da će problem u Šavniku ubrzo biti riješen.

Cerović moguće rješenje vidi u izmjenama Zakona o biračkom spisku.

“U toku je predlog u Skupštini o izmjeni Zakona o biračkom spisku. Tim bi trebalo da se riješi pitanje eliminacije izbornih turista sa biračkog spiska, s obzirom na to da je birački spisak po starom zakonu bio “zaključan”. Iako su se dešavale kriminalne radnje kada je u pitanju birački spisak i doseljavanje u Šavnik, spisak se nije mogao mijenjati”, dodaje Cerović.

On očekuje da će za dva mjeseca imati odgovarajuće rješenje, iako nije siguran da li će se izbori ponavljati u cjelosti, budući da je izborni dan uspješno okončan na 21 biračkom mjestu, dok su u zgradi Opštine i selu Kruševice izbori obustavljani više puta.

“Na ova dva mjesta je bio najveći problem, jer je tu bilo i po 200 doseljenika iz Nikšića i drugih sredina… Prije godine dana donesene su i izmjene i dopune Zakona o prebivalištu, u kojem je definisano da je MUP nadležan da kontroliše lažna doseljavanja i odseljavanja iz određene sredine”, navodi Cerović.

Međutim, prema njegovim riječima, kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova u Šavniku taj zakon ne sprovodi.

“I dalje u Šavniku stanuju Đukanovići i druga prezimena, kojih ranije nije bilo. Ta kancelarija, a posebno načelnik iz Nikšića Zoran Bigović, koji ima sve spiskove odseljavanja i doseljavanja, koji ih je u svakom momentu mogao otvoriti, iako se sve ovo dešavalo i šest dana pred izbore”, ističe Cerović.

Kako kaže, da u Šavniku postoji više birača nego stanovnika, najbolje su pokazali preliminarni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

“Je li to rezultat izbornog inženjeringa? Ovim je stavljen pečat na našu borbu da se spriječi izborni inženjering, popisom koji je jasno pokazao da je preko 300 stanovnika manje nego birača. Ko su sad ti birači”, pita Cerović.

Podsjećamo, izbori u Šavniku ponavljani su devet puta.

Izvor: Adria

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.