Panaotović: DPS gubi izbore u Podgorici, matematika i trendovi su neumoljivi

Panaotović

Da se nervoza i strah od gubitka vlasti u Podgorici uvukla u kosti vrha Demokratske partije socijalista bilo je jasno onog trenutka kada je odlučeno da se pošto-poto i navrat-na nos Zeta amputira od Podgorice, saopštio je danas sociolog Bojan Panaotović.

„Vrhuška DPS-a obrazložila je ovaj potez brigom za građane Zete, ali posle svih ovih decenija malo ko je povjerovao ovoj kvazi argumentaciji. Svima je bilo jasno da se Zeta odsjeca kako bi se popravila startna pozicija pred ključne izbore u Podgorici. Ipak, uprkos otkidanju Zete, stvari za DPS i partnere u Podgorici ne stoje dobro“, navodi Panaotović.

Naprotiv, dodao je, šanse za njihovu pobjedu svedene su na minimum.

„Na prvom mjestu, ako se u obzir uzmu parlamentarni izbori od 30. avgusta 2020. godine koji su realizovani u atmosferi daleko povoljnijoj po DPS u odnosu na sadašnju, stranke koje su pobijedile 30. avgusta osvojile su oko 70 hiljada glasova, a DPS i njima srodne oko 50 hiljada glasova. Tako da prosta matematika kazuje da, čak i da je odnos snaga ostao isti, 12 hiljada glasova iz Zete ne može prevagnuti na stranu DPS-a jer je to premali broj glasova da bi uticao na konačni ishod“, ističe Panaotović.

Kako kaže, zahvaljujući odvajanju Zete, DPS će vjerovatno imati nešto bolji rezultat, ali ni približno takav da bi moglo da se prebaci 50 odsto.

„Ne treba smetnuti sa uma da sva istraživanja pokazuju da DPS ima trend blagog pada od 2020. Da istraživanja ne promašuju, potvrđuju i rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Cetinju, Ulcinju… Ni u jednom od tih gradova nije došlo do porasta broja birača DPS-a, naprotiv DPS je svugdje bilježio manji ili veći pad, tako da je razložno očekivati isti trend i u Podgorici“, ocjenuje sociolog.

Pitanje koalicionog potencijala je, kako dodaje, takođe krucijalno jer ukoliko nemate sa kim u postizborni savez, onda morate da osvojite sami više od 50 odsto glasova, a to je đavolski težak posao.

„Sva je prilika da sve ostale liste takmaci na izborima u Podgorici neće željeti u postizborni savez sa DPS-om“, smatra Panaotović.

Ne treba, kaže, izgubiti iz vida ni činjenicu da strana protivna DPS-u, mada na prvi pogled razdijeljena na mnogo djelova, istovremeno nudi biračima izuzetno bogatu lepezu političke ponude.

„Pametnim koalicijama i dobrim kandidatima za gradonačelnike: URA, DF i Demokrate su zauzeli odlične startne pozicije, SNP sloganom podsjeća da ima velike zasluge za potpisivanje Temeljnog ugovora i zasigurno ulazi u parlament, kao i Evropa sad koja po nekim istraživanjima čak odvlači i dio DPS-ovih birača“, naglašava Panaotović.

Ukazuje da je na aktuelnoj Vladi da preduzme adekvatne mjere i spriječi sumnjive rabote poput kupovine glasova, duplih ličnih dokumenata, naglog priliva stanovništva u Podgoricu uoči izbora i slično.

„Nadležne službe moraće da povedu računa o pojedinim rubnim naseljima u Podgorici gdje ima dosta građana ophrvanih siromaštvom, kako bi se spriječili nedemokratski metodi ubeđivanja istih od strane onih koji u kampanju ulaze sa najjačim budžetom“, napominje Panaotović.

Kako kaže, kada se dakle sve sabere i oduzme, maksimalan broj glasova do kojih bi DPS mogao da dođe je nešto iznad 40 procenata.

„Čak i masovan dolazak dijaspore koji je uslijed epidemije koronavirusa prošli put izostao, ne može lansirati listu Vukovića iznad, recimo 45, 46 odsto. Imajući u vidu da albanski politički blok više nije monolitan i da ne stoje svi uz DPS, glasovi dijaspore pripadnika albanske zajednice razdijeliće se na različite liste. Zaključak do koga se dolazi racionalnom analizom je da će Podgorica ove jeseni dobiti novu gradsku vlast, a da će odnos snaga u gradskom parlamentu biti između 60:40 i 55:45 procenata u mandatima u korist tridesetoavgustovaca“, poručuje Panaotović.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.