Pendarovski najavio kandidaturu za drugi mandat predsjednika Sjeverne Makedonije

Armend NIMANI / AFP

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendrovski najavio je “građansku kandidaturu” za drugi predsjednički mandat i rekao da očekuje da podršku njegovoj kandidaturi u nedelju formalizuje vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

„Proteklih dana sam dobio javnu podršku za nominaciju za drugi mandat od građana – dio su javne ličnosti, univerzitetski profesori, ličnosti kulture, ljudi koji me poznaju, ali ne mali broj je i onih koji me lično ne poznaju“, reko je Pendarovski novinarima.

Pošto, kako očekuje, Socijademokratski savez u nedelju, 3. marta, „formalizuje svoju podršku“ njegovoj kandidaturi, Pendarovski očekuje da mu u ponedeljak podršku za drugi mandat da i desetina političkih partija koje su u koaliciji sa SDSM, što su one najavile, a on od njih očekuje i predloge za svoj izborni program.

Kao „prvi i glavni razlog“ za svoju ponovnu kandidaturu naveo je to što „iza sebe ima mandat bez ijedne strateške greške, bez ijedne korupcijske afere i nijednog slučaja nepotizma ili sukoba interesa“ povezanih s njim, negovom rodbinom, prijateljima i najbližim saradnicima.

Kao drugi razlog je naveo da je njegova politika u sferi međuetničkih odnosa „bila i biće stub unutrašnje stabilnosti i kohezije“ zemlje.

„U prethodnih pet godina pokazao sam da predsjednik može da bude nezavisan od bilo kojeg centra političke ili ekonomske moći u državi. U našoj državi ne postoji čovek ili partija koji može da kaže da me kontroliše ili duriguje mojim odlukama… Bio sam koordinator i predvodio pregovore za članstvo Makedonije u NATO i u mom prvom mandatu smo postali članica Alijanse. Očekujem u mom drugom mandatu da postanemo članica EU“, rekao je Pendarovski.

Pendarovski je pozvao građane da mu potpisima od nedelje daju podršku u područnim jedinicama Državne izborne komisije (DIK).

Kandidatura DIK-u se može podneti sa 10.000 potpisa građana ili podrškom 30 poslanika u Sobranju Sjeverne Makedonije, ali to mogu da ispune samo dve najveće partije – SDSM i VMRO DPMNE.

Potpisi mogu da se prikupljaju do 8. marta u ponoć.

Do sada su 10.000 potpisa sakupili Bujar Osmani koji je kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) i ministar spoljnih poslova, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar koji je kandidat albanske opozicione koalicije „Vredi“ i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski – lider i kandidat partije „Znam – Za našu Makedoniju“.

Kandidaturu za predsjednicu Sjeverne Makdonije ranije je najavila poslanica VMRO DPME Gordana Siljanovske-Davkova koja je bila kandidatkinja te opzicione partije i na prethodnim izborima, ali i nju treba da potvrde stranački organi narednih dana.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće u srijedu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Izvor: Beta

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.