Pljevlja: Srednja stručna škola neće u ponedjeljak prekidati nastavu, mali broj zaposlenih podržao štrajk

foto: Opština Pljevlja

Nastava u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima neće se u ponedeljak prekidati i ona će se redovno izvoditi, jer je mali broj zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi, podržao štrajk svojih kolega.

To je nezvanično Vijestima potvrđeno u toj obrazovnoj ustanovi.

Ukoliko Vlada Crne Gore i Sindikat prosvjete sjutra ne postignu dogovor o povećanju ztarada prosvjetnim radnicima, dvije trećine škola u državi će stupiti u štrajk.

Prema informacijama Vijesti u Srednjoj stručnoj školi koja je najbrojniji profesorski kolektiv u Pljevljima i na sjeveru Crne Gore, samo 20 odsto nastavnika je podržalo najavljeni štrajk, pa ova ustanova nije ispunila uslove predviđene za obustavu nastave.

Nastavni kadar Srednje stručne škole nije našao za shodno da većinski podrži planirano iskazivanje nezadovoljstva, smatrajuću da prosvetiteljska uloga podrazumijeva primarno interes đaka.

„Imajući u vidu činjenicu da je dobar dio prethodnih školskih godina bio obilježen ‘nastavom na daljinu’, kao i radnim subotama i da se svi eventualno neodržani časovi moraju nadoknaditi, te da povećanje zarada koje je traženo od Sindikata neće bitno poboljšati materijalnu situaciju prosvjetnih radnika“, nezvanično je rečeno Vijestima o razlozima zbog kojih većina zaposlenih nije podržala štrajk.

Iako nisu podržali većinu svojih kolega u Crnoj Gori profesori Srednje stručne škole saglasni su sa stavom ubjedljive većine prosvjetara – da nijesu adekvatno plaćeni za svoj posao, da su odavno marginalizovani i da se moraju preduzeti koraci u cilju poboljšanja njihovog materijalnog, kao i svakog drugog, statusa.

Ukoliko Vlada Crne Gore i Sindikat prosvjete tokom sjutrašnjeg sastanka ne postignu dogovor, školsko zvono će u ponedjeljak zvoniti samo za nastavnike i pomoćno osoblje u više od 140 škola, dok će đaci ostati kući.

Iako prosvjetari poručuju da nijesu željeli da dođe do obustave nastave i da nijesu oni izazvali štrajk već vlasti, roditelji naglašavaju da se radi o “prepucavanju Sindikata i Vlade, preko leđa djece”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija juče je saopšteno da će “nastaviti dijalog po ovom pitanju, kako bismo došli do sistemskog i održivog rješenja, vodeći računa o interesima djece”. Saopštili su i da su predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore juče još jednom prenijeli raniju ponudu Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, koja podrazumijeva “uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od najmanje 15 odsto, koje bi se počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala”.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.