Poglavar CPC: Mi ne tražimo nikakvu milost, tražimo pravdu i država je mora primijeniti

Foto: Radio Titograd

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo sljedeće sedmice zvanično će uputiti dopis premijeru Dritanu Abazoviću, za pregovore ove vjerske zajednice sa vladinim novoformiranim timom o zaključenju ugovora o uređenju međusobnih odnosa između države i CPC.

“Naš tim će posebno insistirati na zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila prepoznata i Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, kao i na eliminaciji do sada demonstrirane diskriminacije Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti u pogledu ostvarivanja prava na slobodu ispovijedanja vjere i pristupa crnogorskim hramovima i crkvama koje su gradili crnogorska bratstva i plemena ili finansirala crnogorska država. Naši hramovi i crkve bili su u posjedu ili je sa njima raspolagala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je ukinuta aktom regenta Aleksandra 1920. godine”, naglasio je mitropolit Mihailo za Pobjedu.

Istakao je da „za razliku od nekih drugih subjekata, CPC sa Vladom Crne Gore neće voditi tajne ili skrivene razgovore, već će javno obznaniti i sastav tima za pregovore i objaviti predlog ugovora koji će biti dostavljen Vladi kao polazna osnova za uređenje međusobnih odnosa“.

“Do sada je CPC bila diskriminisana, posebno u periodu tajnih pregovora koje je vodila Krivokapićeva vlada. Suprotno Ustavu Crne Gore, koji uređuje odvojenost crkve od države i zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije, ta vlada je Crkvu Srbije tretirala kao državnu crkvu Crne Gore, iako i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji su oni donijeli, odnosno mijenjali, zabranjuje takvo postupanje”, rekao je mitropolit.

Podsjeća da sve to vrijeme država nije omogućila ravnopravan status Crnogoraca i Crnogorki pravoslavne vjeroispovijesti i njihove pomjesne Crnogorske pravoslavne crkve.

“Ne samo da su povređivali ustavna prava vjerujućih Crnogoraca i Crnogorki, već su direktno kršili i Ustav i zakon na kome je toliko insistirano”, naglasio je vladika Mihailo.

On je uvjeren da će se „sve kao ljudi dogovoriti“.

“Što je čije da mu se da i to je jedino rješenje. Država mora da ima u vidu da mi ne tražimo nikakvu milost, mi tražimo pravdu i moraju je primijeniti, jer drugoga rješenja nemaju”, poručio je poglavar CPC.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, a premijer Dritan Abazović kazao je da će za to biti zadužena petočlana komisija i da će ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me