Pokidane žice, popucale ploče: Spomenik na Barutani ponovo zaboravljen

Foto: Mediabiro

Spomenik na Barutani, tri godine od restauracije, gotovo svakodnevno je na meti vandala. Djelo Kane Radević sada “krase” pokidane žice, neočišćeno stepenište, popucale mermerne ploče…

Armirano-betonska “baklja” na Barutani, jedno od najpoznatijih djela prve arhitektice u Crnoj Gori, Svetlane Kane Radević, više od 40 godina upotpunjuje pejzaž okolnih brda i podsjeća na žitelje Lješanske nahije, koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima tokom 20. vijeka.

Kulturno istorijsko zdanje na Barutani nalazi se i na mapi “Put Balkanskih spomenika”, koji predstavlja zajedničku regionalnu rutu, čiji je cilj da oživi umjetnost, dizajn i arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu, koji su izgrađeni u zemljama Zapadnog Balkana između 1950. i 1990. godine.

Iako ga je 2020. godine tadašnje Ministarstvo kulture detaljno restauriralo, skoro tri godine kasnije, svako ko posjeti spomen-kompleks može da posvjedoči da je ono svakodnevno na meti vandala.

Izvor: RTNK

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.