Uvažen zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Vukićevića

Zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) podiglo povodom odluka Višeg i Apelacionog suda da se bivši predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević oslobodi optužbe da je zloupotrijebio službeni položaj, uvažen je odlukom Vrhovnog suda.

“Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je zahtjev o zaštiti zakonitosti, jer je odlukama Višeg i Apelacionog suda da se bivši predsjednik Opštine Žabljak oslobodi optužbe da je zloupotrijebio službeni položaj, imenovanjem vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije na Žabljaku, povrijeđen zakon u korist okrivljenog. Povreda zakona potvrđena je odlukom Vrhovnog suda”, navodi se u saopštenju VDT-a

Vukićeviću je bilo stavljeno na teret da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja time što, postupajući suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, popunu radnog mjesta iz kategorije visoki rukovodni kadar nije obavio na osnovu javnog oglasa i za vršioca dužnosti za radno mjesto načelnika Komunalne policije nije odredio lice koje ispunjava propisane uslove za to radno mjesto. “Okrivljeni je za vršioca dužnosti dužnosti načelnika Komunalne policije rješenjem imenovao M.O. koji ne ispunjava uslove, čime mu je pribavio korist da zasnuje radni odnos na određeno vrijeme i time ostvari imovinsku korist na ime bruto isplaćenih plata”, dodaje se.

Vrhovni sud uvažio je stav Vrhovnog državnog tužilaštva da su Viši i Apelacioni sud, prilikom donošenja odluke u konkretnom slučaju, povrijedili Krivični zakonik Crne Gore i odlučujući o oslobađanju od optužbe za zloupotrebu službenog položaja, primijenili odredbu Krivičnog zakonika koju nisu mogli primijeniti.

“Imajući u vidu da je u pitanju predmet jednostavne činjenične građe i pravnih pitanja izražavamo zabrinutost za odluke Višeg i Apelacionog suda u složenim predmetima. Vrhovno državno tužilaštvo nastaviće da koristi zakonsku mogućnost podizanja zahtjeva za zaštitu zakonitosti u svim situacijama u kojima odluke Višeg i Apelacionog suda ne budu usklađene sa zakonskim propisima”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.