Vlaović: Crna Gora ima šta da ponudi u savremenom kulturnom kontekstu

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Crna Gora, osim istorije, ima šta da ponudi u savremenom kulturnom kontekstu, poručila je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, prilikom prijema polaznika Ljetnje škole.

Polaznici Ljetnje škole, koja je počela 2. i trajaće do 7. jula, posjetili su danas Cetinje i Narodni muzej.

“Posebno je zadovoljstvo što ovakvim događajem promovišemo i Crnu Goru i što ćete vi, mlade diplomate danas biti u prilici da posjetite Cetinje i obiđete Narodni muzej Crne Gore gdje ćete se upoznati sa njenom istorijom i bogatom kulturnom baštinom”, rekla je Vlaović.

Crna Gora ima šta da ponudi u savremenom kulturnom kontekstu

Ona je napomenula da je Ljetnja škola za mlade diplomate, koja nosi ime po Gavru Vukoviću, jednom od najistaknutijih imena Crnogorske diplomatije, od svog osnivanja od 2008. godine okupila skoro hiljadu mladih diplomata iz 85 država svijeta, kao i 217 uglednih predavača, teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa, koji su doprinijeli da on postane važna platforma za učenje, povezivanje i promociju Crne Gore.

“Pored prilike da se polaznici Škole upoznaju bliže sa aktuelnim temama u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, alumni zajednica jedna je od ključnih vrijednosti ovog projekta, a njegovanje jednom uspostavljenih veza i odnosa je od posebne važnosti, imajući u vidu da će mlade diplomate jednog dana postati lideri i donosioci odluka na međunarodnoj sceni”, rekla je Vlaović.

Istakla je da će ovogodišnja Ljetnja škola staviti poseban akcenat na ulogu i značaj diplomatije u očuvanju mira i bezbjednosti, te razvijanju novih modela saradnje i kroz više različitih sesija – predavanja, panela, radionica i događaja okupiti više od 30 istaknutih govornika.

Vlaović je rekla da osim istorije, Crna Gora ima što da ponudi i u savremenom kulturnom kontekstu, te da je raduje što će polaznici danas imati priliku da čuju i vide prezentaciju projekta Budva – Boka Evropska prijestonica kulture 2028.

Ljetnju školu za mlade diplomate organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, sa partnerima UNDP-u, GIZ-u i Regionalnim savjetom za saradnju (RCC), koji su prepoznali značaj i podržali organizaciju ovogodišnje Ljetnje škole koja se održava neposredno nakon crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Izvor: Adria

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.